Aardappelwereld en NNZ @ Fruit Logistica

Aardappelwereld @ Fruit Logistica

Team Aardappelwereld was begin februari aanwezig op internationale vakbeurs Fruit Logistica te Berlijn. Naast duurzaamheid in de aardappelketen stonden daar ontwikkelingen op het gebied van nieuwe producten centraal, waaronder:

  • Nieuwe rassen
  • Innovatieve technieken
  • Duurzame verpakkingen

In het kader van trends in AGF-verpakkingen sprak Team Aardappelwereld tijdens de Fruit Logistica met Alies Padding en Len Boot van NNZ.

Lees hieronder meer over de fact-based packaging van NNZ en vul het formulier hiernaast in om gratis het volledige artikel uit Aardappelwereld magazine over internationale vakbeurs Fruit Logistica te ontvangen!

AW 3-2020 voorblad

 


NNZ @ Fruit Logistica: Trends in verpakkingen

NNZ - Len Boot en Alies Padding-2

Bij NNZ, leverancier van verpakkingen in de totale aardappelketen, hebben ze een methode ontwikkeld om de duurzaamheid van een verpakking concreet te maken. “We noemen dat fact-based packaging”, vertellen Alies Padding (r), innovatiemanager bij NNZ en algemeen directeur Len Boot.

“We balanceren hierbij tussen drie factoren om de keuze in verpakkingen zo te heroverwegen. We zoeken een evenwicht tussen marktimpact, grondstoffengebruik en footprint”, legt Padding uit. Bij marktwaarde neemt NNZ niet alleen de wensen van de consument mee, maar ook de zichtbaarheid, afval, impact op het milieu, de mogelijkheid om te recyclen en natuurlijk de markt. Belangrijke weegfactoren hierbij zijn de footprint, de inzet van herbruikbare materialen, recyclebaarheid, de marktimpact en natuurlijk de kosten. Door deze factoren te toetsen op een verpakking, kan een bedrijf een op feiten gebaseerde keuze maken voor zijn verpakkingsmateriaal.

Los van deze discussie over het inzichtelijk maken van de impact van de verpakking op de markt en de omgeving, is het volgens Padding heel belangrijk dat de verpakking het product beschermt. “Een goede verpakking vermindert de food waste, omdat zij zorgt voor minder beschadigingen. Wil je 1 kilogram vers product telen, dan is daar bijvoorbeeld 200 liter water voor nodig. Wanneer een verpakking zorgt voor 10 procent minder verlies, helpt dat het milieu al enorm. In vergelijking met afval is de footprint van de verpakking vaak maar klein.”